23.10.2014 - meil on külas ajakirjanik Natalja Veeber. Tuntud ja tundmatu Setumaa

Sillamäe raamatukogus vesteldakse Saatse muuseumist ja Setomaast
23. oktoobril algusega kl. 16 toimub Sillamäe Linna Keskraamatukogus kohtumine ja vestlusring, kus osalejad arutavad koos ajakirjaniku Natalja Veeberiga Setomaa ja Saatse muuseumiga seotud küsimusi.
Kes võiks arvata, ete meie maal on kuningriik? Sellest hoolimata on ta olemas ning asud Lõuna-Eestis. See on Seto Kuningriik.
Värska, Võru, Põlva ja nende ümbrus on Eesti kauneimad paigad, kus elavadki peamiselt setod. Nende iidses kultuuris on selline tava, et igal aastal valitakse uus kuningas. Seto keel on kaasaegsest eesti keelest vanem, selle kõla on pehmem. Südamliku laulud ja kaunid tantsud võrratult ilusates rahvariietes – see kõik kuulub setode traditsioonide hulka, mida nad hoiavad ja annavad edasi põlvest põlve.
Setomaa kooseisu kuulub ka piiriküla Saatse, millel on oma huvitav ajalugu. Eestlaste ja setodega kõrvuti elavad seal ligi kolm sajandit ka venelased. Nende rahvaste olme- ja tarbeesemed korjas Saatse muuseumi kokku kohaliku kooli endine direktor Viktor Veeber. Hiljem pidas sealse muuseumi direktoriametit tema poeg Renaldo Veeber, kes on ühtlasi ka Sillamäe rahulikule aatomile pühendatud ausamba autor. Saatse muuseumi fondides on palju unikaalseid eksponaate.
Allikas: http://kultuurinfo.ee/
          


   

Смотреть фильм «Экспедиция Русского музея Эстонии – Саатсе»